EYT, SSK, Bağ-Kur… Emeklilik planlamasında kritik 15 kural

Sosyal Güvenlik Sistemine Dair Emeklilik Planlaması Nasıl Yapılmalı?

Sosyal güvenlik sistemi içinde birçok kişi, emeklilik planlaması yaparken hangi statüden emekli olacaklarını ve eksik prim günlerini nasıl tamamlayacaklarını merak ediyor. Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, konuyla ilgili kritik bilgileri ve dikkat edilmesi gereken noktaları Dünya Gazetesi’ndeki köşe yazısında detaylı bir şekilde ele aldı.

2006 yılında SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı’nın SGK çatısı altında birleşmesi emeklilik sürecini basitleştirse de, 1 Ekim 2008 tarihinden önce sigortalı olanlar için emeklilik statüsü, son 2520 gün içindeki prim ödemelerine göre belirleniyor. Bu durumda, SSK (4/A), Bağ-Kur (4/B) veya Emekli Sandığı (4/C) statülerinden hangisinde daha fazla prim günü varsa, o statüden emekli olunuyor.

Özel banka ve borsa sandıklarının da hesaba katıldığı bu süreçte, 08/09/1999 tarihinden önce işe başlayanlar için EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) kapsamında yaş şartı aranmazken, bu tarihten sonra sigortalı olanlar için yaş, prim günü ve sigortalılık süresi gibi kriterler önem kazanıyor.

Emeklilik planlaması yaparken, ilk sigortalı olunan tarih, son prim statüsü, eksik günlerin durumu, borçlanma imkanı, isteğe bağlı sigortalılık ve yurtdışı borçlanması gibi faktörler dikkate alınmalıdır. Erdursun, özellikle isteğe bağlı sigorta ödeyenlerin primlerinin Bağ-Kur statüsünde değerlendirildiğini ancak son 2520 günde SSK primlerinin ağırlık kazanması durumunda 4/A statüsünden emekli olabileceğini belirtiyor.

Erdursun, emeklilik sürecinde sağlıklı bir yol izlemek adına vatandaşların e-Devlet üzerinden SGK hizmet dökümlerini alarak kendi durumlarını analiz etmeleri gerektiğini vurguluyor. Ayrıca, sahte sigortalılığın ciddi sonuçları olabileceğine dikkat çekerek, herkesin yasal ve doğru yollardan emekli olması gerektiğinin altını çiziyor. Özellikle SSK emekliliğinin daha az primle daha yüksek maaş alma avantajına sahip olduğunu belirten Erdursun, emeklilikte statü seçiminin kritik önem taşıdığını vurguluyor.

Related Posts

SGK uzmanı açıkladı: Bu hastalıklara sahip olanlara erken emeklilik hakkı tanınıyor

Sosyal Güvenlik uzmanı İsa Karakaş’ın Türkiye Gazetesi’nde yazmış olduğu köşe yazısında, psikolojik hastalıkları bulunan sigortalılar için malulen veya engelli erken emeklilik imkanlarının bulunduğuna dikkat çekti. Birçok hastalık, yaş şartı aranmaksızın emeklilik hakkı sağlıyor. İşte konuya dair tüm detaylar…

Trump: Çin’den önemli bir adım gelmezse tarifeleri düşürmeyeceğiz

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’den “önemli bir şey” alınmadığı sürece gümrük tarifelerinin düşürülmeyeceğini açıkladı. Piyasalarda tarifelere uyum sürecinin başladığını belirten Trump, yeni bir vergi ertelemesinin de gündemde olmadığını vurguladı.

Bankacılık sektörünün mevduatı arttı – 25 Nisan 2025

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 18 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 414 milyar 702 milyon 90 bin lira artarak 22 trilyon 628 milyar 696 milyon 585 bin liraya yükseldi.

Türkiye’ye dev güven imzası! Ziraat Bankası’ndan 1.75 milyar dolarlık rekor sendikasyon

Ziraat Bankası bir defada sağlanmış en büyük sürdürülebilirlik temalı sendikasyon kredisini temin etti. Genel Müdür Çakar 1.75 milyar dolarlık işlemin Türkiye’ye duyulan inancın göstergesi olduğunu vurguladı.

Bakan Uraloğlu’ndan GSM operatörleriyle toplantı sonrası açıklama: ‘Kapsama problemi yaşamadık’

İstanbul’da meydana gelen depremin ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yapılan incelemelere dair açıklamalarda bulundu. Bakan, köprülerde herhangi bir hasar tespit edilmediğini ve baz istasyonlarında kapsama sorunu yaşanmadığını belirtti.

İstanbul’da 10 evden 4’ünün deprem sigortası yok

Marmara Bölgesi’nde en yüksek deprem sigortalılık oranı yüzde 83 ile Yalova’da olurken, İstanbul’un deprem sigortalılık oranının yüzde 62 ile Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu görüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir