Herkesi korkutan hastalık yeniden hortladı! Acil durum ilan ettiler

Sierra Leone’de M Çiçeği Vakalarında Yüzde 63 Artış

Batı Afrika ülkelerinden Sierra Leone’de M çiçeği (mpox) virüsü vakalarında bir haftada yüzde 63 artış yaşandı.

Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Sierra Leone’nin geçen hafta Afrika kıtasındaki doğrulanmış M çiçeği vakalarının yarısından fazlasını bildirdiğini açıkladı.

Africa CDC yetkilisi Ngashi Ngongo, Sierra Leone’nin bir haftada 384 doğrulanmış M çiçeği vakası bildirdiğini ve bu rakamın kıtadaki toplam vakaların yüzde 50,7’sini oluşturduğunu belirterek, Sierra Leone’nin kıtadaki M çiçeği salgınını körüklediği uyarısında bulundu.

Ülkede ocakta M çiçeği salgınını halk sağlığı acil durumu ilan ettiğini hatırlatan Ngongo, “Sadece bir hafta içinde doğrulanmış vakalarda yüzde 63 artış yaşandı.” dedi.

Ngongo, Sierra Leone’de en büyük sorunlardan birinin yetersiz finansman olduğunu, temaslı takibi ve laboratuvar kapasitesinin artırılması gerektiğini söyledi.

Ülkede M çiçeği tedavi merkezlerinde yalnızca 60 yatak bulunduğuna işaret eden Ngongo, “Aktif vaka sayısı 800 civarında. Bu nedenle pek çok hasta evlerinde kalmak zorunda kalıyor.” diye konuştu.

Sierra Leone, 61 bin 300 doz M çiçeği aşısını geçen ay sağlık çalışanlarına, yüksek risk altındaki bireylere ve 12 yaşından büyük çocuklara uygulamaya başlamıştı. Ülkede, ocak ayında 2 kişide M çiçeği virüsünün belirlenmesinin ardından ülkede “acil durum” ilan edilmiş ve sınır kapılarında gözetim arttırılmıştı.

M ÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR?

M çiçeği virüsü, fare, sincap gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşır. Vücutta döküntülere neden olur. Virüsün neden olduğu bu döküntülerine dokunmak, döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyayı kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaşı nedenleri arasında yer alıyor.

İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs, genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden olur.

Özel tedavi yöntemi bulunmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

Related Posts

Cübbeli Ahmet’ten olay olacak yangın paylaşımı

Türkiye’nin dört bir yanında çıkan yangınlar ciğerlerimiz olan ormanlarımızı küle çeviriyor. Cübbeli Ahmet hoca lakaplı Ahmet Mahmut Ünlü’nün 2021 yılında yaptığı yangınlarla ilgili paylaşım sosyal medyada yeniden gündem oldu

ABD – Kolombiya gerginliğinde şok gelişme: Dışişleri bakanı istifa etti

Kolombiya’da yaşanan siyasi sarsıntı, Gustavo Petro hükümetini zorluyor. Dışişleri Bakanı Laura Sarabia, Başkan Petro ile yaşadığı fikir ayrılıklarını gerekçe göstererek istifa etti. İstifa mektubunda Sarabia, son günlerde alınan kararları …

İzmir Buca’da yangının ortasında kaldılar! Ekiplerin korku dolu anları kamerada

İzmir’in Ödemiş ve Buca ilçelerinde çıkan orman yangınlarına müdahale sürüyor. Ödemiş’te iki kişi hayatını kaybederken, Çeşme’deki yangın kontrol altına alındı. Buca’da ise alevlerin arasında kalan ekiplerin görüntüleri ortaya çıktı.

Eski AB Yüksek Temsilcisi Borrell’den “ABD paralı askerleri 550 Gazzeliyi öldürdü” paylaşımı

Eski AB Yüksek Temsilcisi Borrell’den “ABD paralı askerleri 550 Gazzeliyi öldürdü” paylaşımı

Bakan Fidan, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Meşhedani ile görüştü

Bakan Fidan, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Meşhedani ile görüştü

Iğdır’da nitelikli dolandırıcılık operasyonunda 5 tutuklama

Iğdır’da ve Kayseri’de, topraktan daire satışı adı altında çok sayıda kişiyi dolandırdığı belirlenen 6 şüpheli gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılan şüphelilerden 5’i tutuklandı.