Kesilen karpuz 2 saat içinde tüketilmeli

Sağlık Uzmanından Karpuz Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler!

Sıcak havalarda en çok tercih edilen meyvelerden biri olan karpuzun, dikkatli tüketilmediğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirten Medipol Sağlık Grubu’ndan Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, karpuzun kesilmeden önce mutlaka yıkanması gerektiğini vurguladı. Göral, karpuzun kabuğunun içinde bakterilerin bulunabileceğini ve yıkanmadığı takdirde bu bakterilerin dilimlere bulaşarak hastalıklara sebep olabileceğini söyledi. Karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini de dile getirdi.

Kabuğu Kesmeden Mutlaka Yıkayın

Göral, karpuzun toprağa temas eden bir meyve olduğunu ve taşıma sürecinde birçok yere temas ettiğini belirtti. Bu nedenle karpuzun kabuğunun kesilmeden önce mutlaka sabunlu ve sıcak suyla yıkanması gerektiğini ifade etti. Aksi takdirde, kabuktaki bakterilerin iç kısma bulaşarak gıda zehirlenmesine sebep olabileceğini sözlerine ekledi.

Belirtilere Dikkat Edin

Karpuzdan kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerin görülebileceğini belirten Göral, bu belirtilerin birkaç saat içinde ortaya çıkabileceğini söyledi. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi. Zehirlenme vakalarının hafiften ağır seviyeye kadar değişebileceğini de ekledi.

Pikniklerde Hızlı Tüketin

Göral, karpuzun yaz aylarında piknik sofralarının vazgeçilmezi olduğunu belirtti. Ancak açık havada bakterilerin daha hızlı ürediğini söyleyen Göral, kesilen karpuzun en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini söyledi. Kesilmiş karpuzu uzun süre bekletmenin sağlıksız olduğunu vurgulayan Göral, karpuzun sağlık açısından faydalı bir meyve olduğunu ancak tüketiminde kurallara uyulması gerektiğini hatırlattı.

Related Posts

Sağlık taramalarında ‘kronik’ tehlike: 232 bin kişiye diyabet 81 bin kişiye hipertansiyon tanısı konuldu

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde yürüttüğü kronik hastalıkların erken tanısı ve takibine yönelik çalışmalar kapsamında önemli sonuçlar elde etti.

Uzmanı uyardı: Dijital oyun bağımlılığı çocuğunuzun ruhsal gelişimini tehdit ediyor

Uzmanı uyardı: Dijital oyun bağımlılığı çocuğunuzun ruhsal gelişimini tehdit ediyor

Erken teşhis ve doğru müdahaleyle KKKA’dan kurtulmak mümkün

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) maruz kalanların erken ve doğru müdahaleyle hastalıktan rahatlıkla kurtulabildiğini belirtti. Doğan, yazılı açıklamasında, hastalığın bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreçleri hakkında bilgi vererek, erken müdahalenin önemine dikkati çekti.

Halsizlik yüzünden hastaneye başvuran kadının karnına yapışmış kene bulundu

Kahramanmaraş’ta hastaneye başvuran bir kadının, yapılan muayenesinde karın bölgesine yapışmış bir kene ile karşılaşıldı. Uzman dermatolog tarafından çıkarılan kene sonrası hasta sağlığına kavuştu.

İzmir’de hava kirliliği felaket boyutunda: Her nefeste 5 kat fazla zehir!

İzmir’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği sınırların çok üzerinde hava kirliliği tespit edildi.

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor

KBB Uzmanı açıkladı: Sigara dumanına maruz kalan çocukların bademcik ve geniz eti büyüyor