‘Kıbrıs’taki üs Gazze’de kilit bir merkez haline geldi’

LEFKOŞA – Bir İngiliz Egemen Üs Bölgesi olan Güney Kıbrıs’taki Akrotiri (Ağrotur) Üssü, Gazze’de devam eden çatışmalarda İsrail’i destekleyen önemli bir uluslararası askeri merkez konumunda. Gazete Duvar ve yabancı medyaya yansıyan son bilgiler, üssün, İsrail’in Tel Aviv kentine sadece 180 mil uzaklıktaki stratejik konumu ve 40 dakikalık uçuş süresiyle askeri operasyonlar için kilit bir lojistik merkez haline geldiğini gösteriyor.

Son bilgilere göre, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri (USAF) Almanya, Türkiye, İspanya ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ndeki Akrotiri Üssü’nden nakliye uçuşları gerçekleştirerek İsrail ordusuna silah sevkiyatı yapıyor. USAF’ın Güney Kıbrıs’ta bulunan İngiliz topraklarındaki varlığı neredeyse 50 yıldır gizlilik içinde yürütülüyor. Adanın yüzölçümünün yüzde 3’ünü kaplayan üs, uzun zamandır son derece gizli askeri ve istihbarat tesislerinden gelen mesajları ve ABD uçakları ile İsrail’e mühimmat taşıyor.

CASUSLUK FAALİYETLERİ

USAF operasyonlarına ek olarak, Trodos Dağı, Akrotiri ve Agios Nikolaos’taki İngiliz tesisleri de ABD tarafından istihbarat toplama faaliyetleri için kullanılıyor.

Eski Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) ve ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden’ın 2013 yılında sızdırdığı bilgiler, NSA’in Kıbrıs’taki İngiliz topraklarında geniş çaplı varlığını ortaya çıkarmıştı. Bu tesisler iletişim dinleme ve ölçüm ve işaret istihbaratı (MASINT) bileşenlerini içeriyor. Özellikle Troodos bölgesi, Levant, Kuzey Afrika ve Türkiye’ye eşsiz erişimi nedeniyle NSA tarafından hayati bir konum olarak görülüyor.

Araştırmacı bir haber kaynağı olan The Declassified, bu tesislerin ABD tarafından Gazze’de devam eden savaşla ilgili casusluk faaliyetleri için kullanıldığını yazdı.

‘İRAN İLE ADI KONULMAMIŞ BİR SAVAŞ SÖZ KONUSU’

Gazete Duvar’a konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen Kıbrıslı bir kaynak, bu tesislerin İran’ın bölgedeki varlığını ve Hamas’ı hedef aldığı bilgisini paylaştı. Kaynak, ABD’nin hamlelerinin hem Londra hem de Lefkoşa ile koordinasyon içinde olduğunun altını çizdi.

“İran ile adı konmamış bir savaş söz konusu. Bizdeki bilgiler Kıbrıs özelinde müttefiklerin uzun soluklu bir savaşa hazırlandıklarını gösteriyor” görüşünü paylaşan kaynak, Avrupa Birliği (AB) üyesi Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ABD ve İngiltere’nin adımlarından haberdar olduğunu ve Lefkoşa’ya ulaşan bilgilerin diğer AB ülkeleri ile paylaşıldığını kaydetti.

KIBRIS’TA ABD ASKERİ PERSONELİ

The Declassified, ABD’nin Gazze savaşı için Akrotiri’ye 129 askeri personel konuşlandırıldığı bilgisini paylaştı. Söz konusu bilgi, 21 Kasım Salı akşamı itibarıyla Lefkoşa’da resmi olarak yalanlanmış ya da teyit edilmiş değildi.

The Declassified ile Haaretz ve The New York Times gibi kaynaklara yansıyan bilgilere göre, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ayrıca ABD vatandaşlarının bölgeden tahliyesi için ihtiyaç duyulması halinde hazır bulunmaları amacıyla aralarında Kara Kuvvetleri Delta Force ve Deniz Kuvvetleri SEAL Team 6’nın da bulunduğu Müşterek Özel Operasyonlar Komutanlığı’na bağlı komando timlerini de sessizce bölgeye göndermiş durumda.

Bu uçuşların bazılarında Birleşik Krallık özel kuvvetleri SAS’ın da İsrail’e nakledilmiş olabileceğine dair spekülasyonlar söz konusu.

BASINA SANSÜR

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı (MoD), ‘ulusal güvenlik’ kaygılarını gerekçe göstererek Birleşik Krallık basınını SAS’ın Gazze’deki rolü hakkında haber yapmaktan caydırmak için bir “D-Notice” yayımladı. Londra yeni adım ile İngiliz medyasından Kıbrıs ve Orta Doğu merkezli ‘hassas’ bilgiler için dikkatli davranmasını talep etti. Alternatif medya kanalları ile sosyal medyada Londra’nın yeni adımı sansür hamlesi olarak görüldü.

ALMANYA VE HOLLANDA DA KIBRIS’I KULLANIYOR

ABD ile İngiltere’nin yanı sıra başka Batı ülkeleri de Gazze’de süren savaş nedeniyle Kıbrıs’taki askeri varlıklarını yoğunlaştırıyor. Almanya, Özel Kuvvetler Komutanlığı (KSK), Deniz Kuvvetleri Özel Kuvvetleri (KSM) ve Federal Polis Özel Kuvvetleri (GSG 9) dâhil özel kuvvet birimlerini dört nakliye uçağıyla birlikte Kıbrıs’a konuşlandırmış durumda.

Konu hakkında “Avrupalıların temel endişesi bölgedeki AB vatandaşları” yorumunda bulunan Gazete Duvar’ın Kıbrıslı kaynakları, AB’nin Gazze’deki savaşın Lübnan’a taşma riskini göz ardı etmediğini ve bu olasılık temelinde hazırlıklara başlamış olduklarını belirtti.

Almanya ordusu gibi Hollanda ordusu da Lübnan Hizbullahı ile geniş çaplı bir savaş durumunda Hollanda vatandaşlarının Lübnan’dan acil tahliyesini kolaylaştırmak üzere Güney Kıbrıs’a dört nakliye uçağı, 200 deniz piyadesi, hızlı tepki kuvvetleri ve konsolosluk personeli gönderdi. Kanada Hava Kuvvetleri ise olası beklenmedik durumlara hazırlık amacıyla adaya askeri nakliye uçakları gönderiyor.

Son gelişmeler hakkında kaynaklar “Her saat değişkenlik arz eden bir durumla karşı karşıyayız. Bilgiler sınırlı ve teyit edilmesi neredeyse imkânsız. Buna rağmen gerek açık gerekse de kapalı kaynaklardan sızanlar Kıbrıs eksenli çok önemli, eşi benzeri görülmemiş askeri bir hareketliliğin olduğunu gösteriyor” yorumunda bulundu.

KIBRIS’TAKİ İNGİLİZ ÜSLERİ: DEVLET İÇİNDE DEVLET

Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluş anlaşmaları uyarınca İngiltere’nin Kıbrıs topraklarında iki üssü bulunuyor: Dekhelia (Dikelya) ve Akrotiri (Ağrotur). Ada topraklarının yüzde üçüne tekabül eden büyüklükte olan iki üs egemen statüde. Yani, söz konusu kara parçaları İngiltere’nin egemen toprakları. Bu bölgeleri İngiliz ordusuna mensup yetkililer yönetiyor ve üslerin kendi yargı sistemleri, kolluk kuvvetleri ve itfaiye servisleri bulunuyor.

Kıbrıs’taki İngiliz üslerinde yerel halktan sınırlı sayıda kişi yaşıyor. Bunlardan bazıları İngiliz pasaportu taşıyor. Soğuk Savaş döneminde Batı bloku için genellikle istihbarat ve askerî destek alanlarında hizmet sunan İngiliz üsleri yeni süreçte Doğu Akdeniz’in genelindeki stratejik diplomatik, askerî meselelerle enerji konusunu yakından takip ediyor. Adanın güneydoğusundaki Dikelya Üssü Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yanı sıra KKTC ile de sınırı bulunuyor. Dikelya’daki iki sınır kapısı bu üssü KKTC’ye bağlıyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir