Küresel piyasalar haftaya satış baskısıyla başladı (07 Temmuz 2025)

“`html

ABD Ekonomisinde Korumacı Politikalara İlişkin Endişeler Artıyor

ABD’nin benimsemiş olduğu korumacı ticaret politikalarının ekonomik ve ticari etkileri konusunda endişeler yükseliyor. Küresel çaptaki tarifeler ve belirsizlikler, yatırımcıların karar alma süreçlerini karmaşık hale getiriyor. Özellikle Başkan Donald Trump’ın periyodik olarak değişen politikaları bu durumu daha da zorlaştırıyor.

9 Temmuz’da tarifelerin ertelenmesi ile ilgili son tarih hızla yaklaşırken, Trump, ABD ile ticaret yapan ülkelere uygulanacak tarifeleri mektup yoluyla duyuracağını ve bunların 1 Ağustos’tan itibaren geçerli olacağını bildirdi. Bunun akabinde, yatırımcılar daha dikkatli bir yaklaşım sergilemeye başladı.

Küresel piyasalarda risk algısının artmasıyla birlikte ticaret savaşlarının yarattığı enflasyon tehdidi, şirket kârlarının olumsuz etkilenmesine dair kaygılarla piyasalarda satış baskısının başlamasına neden oldu. Özellikle Trump’ın gümrük vergisi mektuplarını bugün göndermesi bekleniyor.

Bu arada, Başkan Trump, sabah saatlerinde BRICS ülkelerine ABD karşıtı tutum sergileyen ülkelere %10 ek tarifeler uygulanacağına ilişkin açıklamada bulundu. Bu durum, ticaret savaşı kaygılarını daha da artırdı.

Analistler, ABD’de geçen hafta açıklanan olumlu ekonomik verilerin S&P 500 ve Nasdaq endekslerini rekora taşıdığına işaret ederek, yeni haftada Trump’ın ticaret politikalarına dair endişelerin ön plana çıktığını vurguladı.

Aynı zamanda, global ekonomik ve jeopolitik kaygılar artarken, yatırımcılar ABD ekonomisine dair gelişmeleri yakından takip ediyor. Başkan Trump, Kongre tarafından onaylanan kapsamlı vergi indirimleri ve harcama kesintilerini içeren tasarıyı imzaladı. Trump, bu yasa tasarısının “Ülkemizde muazzam bir ekonomik büyümeyi sağlayacağını ve çalışkan vatandaşları destekleyeceğini” belirtti.

Bu yeni düzenlemenin, ülkenin bütçe açığını 2034 yılına kadar 3.4 trilyon dolar artıracağı öngörülüyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, ABD’nin bütçe açığını zaman içinde azaltması gerektiğini vurgulamaya devam etti.

Bunun yanı sıra, ABD’de açıklanan son istihdam raporu, güçlü bir iş gücü piyasasına işaret etti. Fed’in para politikası kararları açısından kritik öneme sahip olan iş gücü piyasasından gelen olumlu sinyaller, bankanın gevşeme döngüsü konusunda belirsizlik yarattı. Para piyasalarında, Fed’in yıl içinde 3 kez faiz indirimine gideceği yönündeki beklentiler zayıflarken, eylül ayında 25 baz puanlık bir indirim yapılma ihtimali %88’den %66’ya geriledi.

Son gelişmelerin yanı sıra, ABD’nin 10 yıllık tahvil faizi %4.3310 seviyelerinden işlem görmekte.

Altının ons fiyatı, Cuma günü %0.3’lük bir artışla 3,337.20 dolara çıktı. Ancak günün ilerleyen saatlerinde %0.9’luk bir düşüşle 3,307 dolara geriledi. Dolar endeksi, Cuma günü 97.18 seviyesinden haftayı kapatırken, ticaretin başladığı gün %0.02’lik bir düşüşle 97.15 seviyelerinden işlem görüyordu.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı ülkelerin oluşturduğu OPEC+ grubuna üye 8 ülke, Ağustos ayında petrol üretimini Temmuz’a göre günlük 548 bin varil artırma kararı aldı. Bu kararın ardından, Brent petrolün varil fiyatı %0.43 düşerek 67.6 dolara geriledi.

ABD’de Bağımsızlık Günü dolayısıyla New York Borsası Cuma günü kapalıydı. Ancak endeks vadeli kontratlar yeni haftaya negatif bir başlangıç yaparak girdi.

Avrupa Borsalarında Olumsuz Seyir

Başkan Trump’ın gümrük vergileri için verdiği 90 gün süreli aranın sona ermesine yalnızca 2 gün kalması, aynı zamanda Japonya ve Avrupa Birliği (AB) gibi önemli ticaret ortaklarıyla henüz bir anlaşmanın imzalanmamış olması, Avrupa borsalarında olumsuz bir hava yaratıyor.

Çin ve AB arasındaki diplomatik ve ticari gerilimler, Pekin’in bu ay sonunda yapılması planlanan AB liderleri zirvesinin bir kısmını iptal etme niyetinde olduğu yönündeki haberlerle daha da arttı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, mevcut faiz oranlarının uygun olduğunu ve enflasyon hedeflerine bağlı kalmaya devam ettiklerini açıkladı.

Son açıklanan makroekonomik verilere göre, Euro Bölgesi’nde Mayıs ayında Üretici Fiyat Endeksi %0.6 düşerken, yıllık %0.3 artış gösterdi. Almanya’da ise iç talep azalması sebebiyle Mayıs ayında fabrika siparişleri %1.4’lük bir düşüş kaydetti.

İngiltere’de FTSE 100 endeksi durağan seyrederken, Almanya’nın DAX endeksi %0.75, İtalya’nın FTSE MIB 30 endeksi %0.80 ve Fransa’nın CAC 40 endeksi %0.75 değer kaybetti. Avrupa’daki endeks vadeli kontratlar yeni güne de negatif bir yönle başladı.

Asya Borsaları Belirsizlik İçinde

Asya piyasalarında yeni haftada tarifelere dair belirsizlikler, negatif bir seyir izlemeye sebep oluyor. Trump’ın daha önce Japonya ile olası bir ticaret anlaşması için şüpheci yaklaşımı, bu ülkeye gönderdiği bir mektupla birlikte, “Teşekkür ederiz, fakat ihtiyaç duyduğumuz şeyleri yapamayacağınızı bildiğimiz için bize %30, %35 ya da neyse o rakamı ödemeniz gerekecek.” ifadeleri ile beyan edildi.

Japonya’nın baş ticaret müzakerecisi Ryosei Akazawa, hem Japon hem de ABD heyetlerinin bir anlaşma sağlamak için çalışmalara devam ettiğini ancak önemli farklılıkların hala çözülemediğini belirtti.

Analistler, Trump’ın BRICS ülkelerine uygulanan ek tarife açıklamalarının Asya piyasalarında satış baskısını artırdığını kaydetti. Bunun yanı sıra Japonya Merkez Bankası’nın (BoJ) faiz politikasında belirsizlikler borsa düşüşlerini beraberinde getirdi.

Kapanışa yakın Japonya’daki Nikkei 225 endeksi %0.5, Hong Kong’daki Hang Seng endeksi %0.5, Çin’de Şanghay bileşik endeksi %0.2 değer kaybederken, Güney Kore’deki Kospi endeksi %0.2 yükseliş gösterdi.

Yurt içinde Hazine Nakit Dengesi İzlenecek

Cuma günü alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi %0.46 artarak 10,275.75 puandan günü tamamladı. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) BIST 30 endeksine dayalı Ağustos vadeli kontrat da Cuma akşamı normal seans kapanışının hemen altında 12,153.00 puandan işlem gördü.

Dolar/TL, Cuma günü %0.1 değer kazanarak 39,8473’ten kapandı. Bankalararası piyasanın açılışında ise %0.2 artışla 39,9274’ten işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde hazine nakit dengesinin, yurt dışında ise Avrupa Bölgesi’nde perakende satışlar ve Sentix yatırımcı güven endeksinin izleneceği bilgisini verirken, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 10,300 ve 10,400 seviyelerinin direnç, 10,100 ve 10,000 puanın destek bölgeleri olduğunu belirtti.

Piyasalarda Bugün Takip Edilecek Veriler

  • 09.00 Almanya, Mayıs ayı sanayi üretimi
  • 09.00 İngiltere, Haziran ayı konut fiyat endeksi
  • 11.30 Avrupa Bölgesi, Temmuz ayı Sentix yatırımcı güven endeksi
  • 12.00 Avrupa Bölgesi, Mayıs ayı perakende satışlar
  • 17.30 Türkiye, Haziran ayı hazine nakit dengesi

“`

Related Posts

Dolar/TL güne yükselişle başladı! İşte dolarda son rakam (07 Temmuz 2025)

Cuma günü yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 39,8473’ten tamamladı. Dolar/TL, bugün saat 10.05 itibarıyla yüzde 0,3 artışla 39,9830’dan işlem görüyor. Aynı dakikalarda avro/TL yüzde 0,2 yükselişle 47 …

Euro coştu, dolar ardından geldi

Döviz kurunun haftanın ilk gününe nasıl bailadığı merak ediliyor. Döviz haftaya yüksek başladı. Euro daha önce rekor kırarak 47 TL seviyesini kırmış ve TL karşısında ilk kez bu kadar değerlenmişti. Daha sonra yeniden 47 TL’nin altına inen euro yeni …

TCMB verileri: 19 Mart’taki İBB operasyonunun ardından iki kez piyasaya doğrudan müdahalede bulunuldu

Merkez Bankası, dört yıl sonra ilk defa bulunduğu müdahalelerde, 1 milyar 134 milyon dolar satışı gerçekleştirdi

Bu hafta yatırım araçları: Borsa yükseldi, altın ve euro arttı, dolar geriledi

BIST 100 endeksi haftayı güçlü artışla kapattı. Altın ve euro değer kazanırken, dolar düşüş gösterdi. Yatırım fonlarında en yüksek getiri hisse senedi fonlarından geldi.

Dul ve yetim maaşlarına Temmuz zammı: İşte yeni tutarlar

SSK ve Bağ-Kur emekli maaşlarına yapılan yüzde 16,67 oranındaki artış, dul ve yetim aylıklarına da yansıtıldı. Bu artışla birlikte Temmuz-Aralık 2025 döneminde alınacak yeni maaşlar belli oldu.

Enflasyon verileri açıklandı: Emekli ve memur maaş zammı belli oldu!

Haziran enflasyon verisi sonrası memur ve emeklilerin maaş farkları netleşti. Zamlarla birlikte sosyal yardımlar ve tazminat tavanları da yükseldi. Yatırımcılar ve yurttaşlar yeni maaş düzenlemelerini yakından takip ediyor.