Uzmanından yaz aylarında gebelere ‘sıvı tüketimi’ uyarısı

Hamilelikte Sıcak Hava Uyarısı

Etimesgut Şehit Sait Ertürk Devlet Hastanesi’nde görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Uzm. Dr. Göktuğ Alakuş, hamilelik sürecinde sıcak havalarda anne ve bebek sağlığını etkileyen önemli hususlardan bahsetti.

Uzm. Dr. Alakuş, yaptığı açıklamada, “Gebelerimiz özellikle sıcak havalarda çeşitli sorunlarla karşılaşabiliyorlar. Hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor ve bu durum doğal olarak gebelerde ısı artışına, dehidratasyona ve buna bağlı olarak halsizlik, baş dönmesi, bulantı, kusma gibi erken doğum riski taşıyan belirtilere sebep olabiliyor. Bu nedenle gebelere günlük 2,5-3 litre su içmelerini öneriyoruz. Ayrıca, özellikle 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkmamalarını tavsiye ediyoruz. Dışarı çıkmaları gerektiğinde ise pamuklu ve açık renkli giysiler tercih etmelerini, şapka kullanmalarını ve yüksek faktörlü güneş kremleri sürmelerini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

‘Yaz Sıcağı Anneler İçin Riskli Olabilir’

Alakuş, elektrolit kaybını önlemek için ayran veya soda tüketilmesini önerirken, “Aşırı şekerli, tuzlu ve baharatlı gıdalardan kaçınılması gerektiğini belirtmek isterim. Hastalarımıza sindirimi kolay, lif oranı yüksek gıdalar tüketmelerini tavsiye ediyoruz. Sıvı kaybı anne ve bebeği olumsuz etkileyebilir, bebekte hızlı kalp atışı ve erken doğum riski oluşturabilir. Bu nedenle, yaz sıcağı aslında anneler için bir kabusa dönüşebilir. Basit önlemler alarak bu riski minimize etmek mümkündür. Halsizlik, baş dönmesi, mide bulantısı veya bebeğin hareketlerinde azalma gibi belirtiler gözlenirse mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Gebelerin, kendilerinin ve bebeklerinin sağlığını öncelikli tutarak dikkatli olmaları önemlidir” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Kesilen karpuz 2 saat içinde tüketilmeli

Yazın vazgeçilmezi karpuz, doğru tüketilmediğinde sağlığı tehdit edebiliyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, “Karpuzun kabuğu bakterilerle dolu olabilir, kesmeden önce mutlaka yıkanmalı” uyarısını yaptı. Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirterek karpuz kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtiler görülebildiğine işaret etti.

Sağlık taramalarında ‘kronik’ tehlike: 232 bin kişiye diyabet 81 bin kişiye hipertansiyon tanısı konuldu

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde yürüttüğü kronik hastalıkların erken tanısı ve takibine yönelik çalışmalar kapsamında önemli sonuçlar elde etti.

Uzmanı uyardı: Dijital oyun bağımlılığı çocuğunuzun ruhsal gelişimini tehdit ediyor

Uzmanı uyardı: Dijital oyun bağımlılığı çocuğunuzun ruhsal gelişimini tehdit ediyor

Erken teşhis ve doğru müdahaleyle KKKA’dan kurtulmak mümkün

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’ne (KKKA) maruz kalanların erken ve doğru müdahaleyle hastalıktan rahatlıkla kurtulabildiğini belirtti. Doğan, yazılı açıklamasında, hastalığın bulaşma yolları, korunma yöntemleri ve tedavi süreçleri hakkında bilgi vererek, erken müdahalenin önemine dikkati çekti.

Halsizlik yüzünden hastaneye başvuran kadının karnına yapışmış kene bulundu

Kahramanmaraş’ta hastaneye başvuran bir kadının, yapılan muayenesinde karın bölgesine yapışmış bir kene ile karşılaşıldı. Uzman dermatolog tarafından çıkarılan kene sonrası hasta sağlığına kavuştu.

İzmir’de hava kirliliği felaket boyutunda: Her nefeste 5 kat fazla zehir!

İzmir’de Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği sınırların çok üzerinde hava kirliliği tespit edildi.